MÍVES HÁZ

Térségi Kézműves Műhely

„anyám így mutatta…

  anyámtól így láttam…

  anyám kezembe adta az orsót,

  megmutatta hogyan fogják,
 
azóta tudok fonni”

 

 

A „Míves Ház”-ban az érdeklődők megismerkedhetnek azokkal a népi kismesterségekkel, amelyek anyáink mindennapjaihoz tartoztak, és a természet anyagait felhasználva játékokat, használati tárgyakat, dísztárgyakat készítenek. Megtanulhatnak csuhébabát készíteni, hímes tojást írni, megismerkednek az anyaggal, a bőrrel, a gyapjúval. Lehetőség nyílik a ma divatos technikák kipróbálására is: a papírhajtogatás, az üvegfestés, a gyöngyfűzés és a gyöngyszövés, vagy a szalvétatechnika elsajátítására. A foglalkozások az „én készítettem” örömét nyújtják a résztvevőknek.

A „Míves Ház” tevékenységét Németh Zsuzsa népi játszóház vezető szervezi, munkáját a kézműves csoport segíti, amely 14-24 éves fiatalokból áll. Ők a környező települések rendezvényein, iskolákban, de fogyatékkal élő fiataloknak is tartanak kézműves játszóházat.

 

2005 nyarán első alkalommal, majd azóta minden nyáron szerveznek kézműves tábort  általános iskolás gyermekeknek. Július első két hetében megtartott táborban népművészek, kézművesek segítségével ismerkednek meg a résztvevők a népművészettel.

 

Advent utolsó vasárnapján, Betlehem kiállítást és karácsonyi vásár kerül megrendezésre.

 

A Betlehemek alkotói között a legfiatalabb 4 éves volt (eddig). A bazsi fiatalok, gyerekek által készített alkotásokkal több kiállításon is bemutatkoztak.

 

Húsvét előtt a népi tojásfestő technikákkal ismerkedhetnek meg az

érdeklődök, de előzetes egyeztetés alapján vállalnak rendezvényeken, valamint csoportoknak a Kézműves Házban játszóházak szervezését, vezetését.

 

 

Információ és időpont egyeztetés: 
Németh Zsuzsa: 06/30/234-4436;  06/70/335-7471

 

 Vissza a kezdőlapra >>

utolsó módosítás:2011-09-05 11:13:58Bazsi Kukorica Néptánccsoport

Településen 2003-ban alakult az első néptánccsoport, akkor még általános iskolás gyerekekből. Ez most az Ifjúsági csoportunk, mivel a tagjai már 15-18 éves fiatalok.

  Céljaik között szerepel a néptánc elsajátítása mellett a néphagyományok felelevenítése, ápolása. Karácsonykor betlehemezni járnak, húsvét hétfőn a fiuk pántlikás kalapban, vödörrel járják végig a lányos házakat. 
   Az évek folyamán igazi csoporttá alakultak. A táncosokra és a szüleikre számíthatunk a település rendezvényeinek lebonyolításában, kulturális életének szervezésében. Felvállalják a népi örökségünket, képviselik Bazsit a térségi rendezvényeken. A település lakói büszkék arra, hogy vannak fiatalok a 450 fős településen, akik a néptáncot választották az önkifejezés eszközéül. Ezzel a múlt értékeit, a magyarságunkat viszik tovább, erre az alapra építik a jövőnket.


Tagjai:

 

A csoport - helyi rendezvényein kívül - a térség számos településén is bemutatkozott. Falunapok, szüreti mulatságok állandó szereplői. Szlovákiába, Ausztriába, a Balaton partjára is elvitték és viszik Bazsi hírét.

 

Vezetőjük: Kozma Ferenc 06/30/447 6769

 

 

utolsó módosítás:2011-09-05 11:13:58Bazsalma Vidékfejlesztési Egyesület

 

utolsó módosítás:2011-09-05 11:13:58