Emléknapok

Most is – mint mindig – igényes és szívhez szóló megemlékezéssel és előadásokkal ünnepeltük Simon István emlékét Bazsiban. Az esős idő miatt nem tarthattuk meg szülőházának udvarán, de a róla elnevezett Művelődési Ház színházterme és a kedves vendéglátás feledtette velünk a napsütést.
    Állandó és hazajáró előadó, Németh István Péter irodalomtörténész, aki Petőfi költészetének Simon Istvánra való hatásáról beszélt, megemlítve azt is, hogy Petőfi „Keszthelyről Sümeg felé távozott, feltehetően a legrövidebb úton: Zalaszántón, Bazsin keresztül.”
    A Lohonyai-Nagy Duó zenés műsora, ami Simon István és saját verseik feldolgozásából állt, bizony könnyeket csalt a szemünkbe és a lelkünkben is mély nyomot hagyott. Méltó és szép előadás volt!
    Hagyománnyá vált, hogy ilyenkor mindig bemutatunk egy fiatal költőt vagy írót. Most Weiner Sennyey Tibor költő, esszéíró és méhész közvetlen, érdekes és saját élményeken is alapuló előadását hallhattuk a méhészet művészetéről. Hiszen a Bazsi hegyen sokan méhészkedtek a régi időkben és még ma is találhatunk kaptár-családokat, ha elkirándulunk ide.
    Nagy öröm, hogy újra és mindig el tudtak jönni Simon István leszármazottai és ifj. Simon István egész családja!