Bazsalma

Bazsalma  Vidékfejlesztési  Egyesület

A Bazsi zártkertre jellemző 12 őshonos almafajtából 120 db-os gyűjteményt ültettek el a Bazsalma Egyesület tagjai, mely génbankként is használható. Az itt termő almát az egyesület közösségi célokra használja fel.

Bazsi kicsi település a Bakony lankái és a Keszthelyi hegység ölelésében. Ősi almák hazája, ahol egy kis csoport nagyot álmodott: – Újítsuk meg régi almafáink állományát. Termeljünk, dolgozzuk fel, lássuk meg értékeinket és láttassuk meg a nagyvilággal.
     Mit kell tudnunk a bazsi almáról? Őseink az első fákat a XVI. században telepítették. A vulkanikus talajnak köszönhető, hogy az itteni almák különleges zamatúak és messze földön ismertek voltak. Az ötvenes években vagonszám szállították külföldre és szerte hazánkban. Településünkön a ma már csak nyomokban található régi fajtákat az utolsó pillanatban kezdtük megmenteni. Az ősi almafákról gyűjtött szaporítóanyaggal 1500 db facsemetét állítottunk elő, melyet a lakosság között szétosztottunk, ezzel tovább erősítvén a táj szórvány-gyümölcsös jellegét.
     Ma már saját „génbankunk” van, melyben tucatnyi az almafajta. Ez a kis gyümölcsöskert bárki előtt és bármikor nyitva áll, hogy gyönyörködhessen az almafák élő történelmében. Hasonló gondolkodású emberek, szerveződések és egyesületek részére a 12 fajtából szaporító, szemző ágakat tudunk biztosítani. Büszkén soroljuk fel ezeket a fajtákat: Batul, Bőralma, Sóvári, Húsvéti Rozmaring, Kerékédes, téli Piros pogácsa, Eper-ízű alma, Hamvas alma, Kanadai Ranett, téli Parmen, klasszikus Jonathan. Távolabbi céljaink, hogy Bazsi zártkert összes gyümölcsfáira kiterjesszük a gyűjtést, gondoskodást és a szaporítást. Első lépésként 3 körtefajta is szaporításra került: Árpás körte, Vajkörte, téli Vajkörte. Ezek az elnevezések helyi jellegűek.

Bazsi zártkertre jellemző még az őshonos szelídgesztenyés, melyben előfordulnak kb. 200 éves termő gyümölcsfák. Csodálatos látvány június elején a gesztenyefák virágzása, melyet Szent Orbán bogarai, a fákat beporzó méhek szorgos-dolgos zsongásukkal élővé tesznek.

Következő nagy esemény október eleje, amikor az érett szelídgesztenye kihullik a fondorjából és felkínálja magát.

A faluban mindig voltak és lesznek olyan emberek, akik a méhekkel foglalkoznak, hiszen őseiktől látták és olyan szorgalommal űzik ezt a mesterséget, mint a sok millió apró, dolgos társuk. Itt valóban lehet gesztenyemézet és egyéb finomabbnál-finomabb mézeket kóstolgatni-vásárolni.

Így válik teljessé és kerekké a zártkert egysége.


Gyümölcsfa génbank területe a kezdeteknél…